Financial Life Planning heeft te maken met dagelijkse keuzes

Logo_groot

Financial Life Planning heeft te maken met dagelijkse keuzes

Blogpost door Denise Land

Iedere dag opnieuw nemen we besluiten en moeten we keuzes maken. Meestal hebben deze keuzes financiële consequenties. Hoe minuscuul soms ook.  Kiest u koffie van het huismerk of van het duurdere A-merk?

Vaak maken we deze keuzes bijna onbewust, maar soms dringen zich erg belangrijke beslissingen op. Eerst een opleiding, dan een baan? Eerst een carrière, dan een kind? Eerst een reis om de wereld, dan settelen en een huis kopen? Is een huis kopen dan wel huren interessanter?… De financiële gevolgen van de beslissingen in deze voorbeelden, zijn aanzienlijk. Vaak gaat het maken van deze keuzes dan ook gepaard met heel wat gepieker. Logisch, want wat u kiest, kan van grote impact zijn op uw verdere leven. Toch maken veel mensen dergelijke beslissingen nog vaak zonder een grondig inzicht in hun geldzaken als basis.

Geld en emoties

Veel mensen hebben een bepaald idee of gevoel over hun financiële positie. Geld en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. U zult zich bij de ene financiële beslissing prettiger voelen dan bij een andere. Uw gevoel volgen is tot op zekere hoogte een goede strategie, maar hou er wel rekening mee dat bijvoorbeeld angst een slechte raadgever is.

Om ervoor te waken dat uw gevoel u niet op het verkeerde been zet, is het goed dat u zich bewust bent van uw persoonlijke emoties rond geld. Dat u zich realiseert dat u zich bij het nemen van een (financiële) beslissing, niet alleen op uw financiële kennis (ratio) baseert, maar ook op uw gevoel en geldovertuigingen, die u gedurende uw leven heeft gevormd. Misschien heeft u bijvoorbeeld in uw jeugd armoede ervaren, wat u gesterkt heeft in uw overtuiging dat het essentieel is om altijd ergens een ‘appeltje voor de dorst’ te hebben. Of misschien vindt u dat ‘geld moet rollen’… Geldovertuigingen kunnen bijdragen aan succesvol gedrag op financieel gebied, maar ze kunnen ook initiatieven en toekomstplannen blokkeren; ze vormen dan een belemmering.

Inzicht in uw financiële persoonlijkheid

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen in stressvolle situaties (bijvoorbeeld ontslag of scheiding) geneigd zijn om vanuit hun natuurlijke gedrag te handelen. Alle wijze lessen verdwijnen naar de achtergrond; uw instinct, zeg maar gerust ‘uw financiële persoonlijkheid’, neemt over.

Dit maakt het zo belangrijk voor u om inzicht te hebben in uw financiële persoonlijkheid en in uw emoties en overtuigingen rond geld. U verwerft dan inzicht in uw sterke punten en financiële valkuilen, zodat u hierop kunt anticiperen en juiste financiële keuzes kunt maken.

De juiste keuzes maken vereist inzicht in wat voor u echt belangrijk is

Knopen doorhakken, kiezen en prioriteiten stellen is niet altijd even gemakkelijk. Realiseer u dat welke keuze u ook neemt, er meestal niet zoiets is als een ‘makkelijke’ weg. Er zullen altijd hobbels en hindernissen moeten genomen worden. Het komt er op neer dat u goed voor uzelf moet weten wat u nu écht belangrijk vindt en wat u nu écht wilt bereiken. Want alleen als u het gevoel hebt bezig te zijn met wat echt telt, zult u ook mogelijke hindernissen beter kunnen dragen.

Als financial life planner kan ik u helpen bij het achterhalen van wat u nu écht wilt bereiken en hoe u dit doel financieel haalbaar kunt maken. Om u te helpen inzicht te verwerven in uw financiële huishouding (nu en in de toekomst) en hoe u uw financiële positie kunt aanwenden voor het realiseren van uw levenswensen, ga ik met u in gesprek over uw financiën.

De ervaring leert dat wanneer u inzicht in uw financiële persoonlijkheid combineert met praktisch, financieel inzicht, er u niets meer in de weg staat om uw eigen beslissingen te nemen, die echt bij uw persoonlijkheid en levensdoelen passen.

Financieel plan biedt praktisch overzicht in financiën

Een goede tip voor het verwerven en behouden van overzicht in uw financiële situatie, is het maken van een financieel plan. Als onafhankelijk financieel planner merk ik dat ook hierin verschillen bestaan tussen mensen. Sommige mensen vinden het prettig als ik al hun mappen met financiële gegevens orden en uitwerk tot een financieel plan, andere mensen hebben de behoefte om zelf aan de slag te gaan met hun financiële overzicht en vervolgens een second opinion aan mij te vragen. Beide typen kunnen sinds enige tijd terecht bij de nieuwe bank Knab.

Zelf ben ik als onafhankelijk expert betrokken bij Knab. Ik ontvang geen financiële vergoeding van Knab maar kan door klanten van de bank worden ingeschakeld voor financieel advies. De klant betaalt rechtstreeks aan mij zodat hij verzekerd is van onafhankelijk en deskundig advies. Bijzonder is dat deze gesprekken ook kunnen plaatsvinden in een digitale spreekkamer.

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

Life Planning goes FFP!

De kracht van verandering in het leven van lifeplanner Marc Wilhelmus   ‘We praten vaak over geld, maar niet over het leven erachter’ Marc Wilhelmus maakte …

Lees meer

Life Planning verlengt leven

Onlangs werd ik getipt om een you tube TEDeX filmpje te bekijken. We hebben in een eerder blog al gesproken over de top 5 spijtbetuigingen …

Lees meer

life planning op, in en na de vakantie

De vakantiemaanden zijn alweer voorbij. Voor elk mens een tijd van ontspannen, bijkomen en genieten van een lekker zonnetje. Alhoewel de zon er niet voor iedereen …

Lees meer

Geld maakt gelukkig!

Geld maakt gelukkig! In tegenstelling tot het gezegde maakt geld wel gelukkig. Volgens wetenschappers in het WorldBookOfHappiness van LeoBormans is geld een van de 7 …

Lees meer

Waar zitten jouw kansen met Life Planning?

Onrust Je hebt het voor elkaar. Een goede carrière, voldoende geld, een mooi huis en – eindelijk – het gevoel van zekerheid. Heb je alles? …

Lees meer

Couples in retirement

By HARRIET EDLESON  AUG. 15, 2014 Great New York Times article about LifePlanning with RLP® Reed Fraasa LIKE many couples, Patrick Thaller and his wife, Kathi, had …

Lees meer