Integriteit en vertrouwen

Logo_groot

Integriteit en vertrouwen

 

Integriteit en vertrouwen

Als Financial Life Planner mag ik regelmatig ondernemers begeleiden bij het vormgeven van hun levensplan en  toekomst van hun bedrijf, veelal hun levenswerk. Samen brengen wij de balans in kaart ten aanzien van familie en vrienden, de focus, de financiën en uiteraard het plezier in het leven. Hierbij komen vragen aan bod  hoe de ondernemer zich zelf ziet en hoe hij of zij gezien wil worden en wat zijn wensen en doelen zijn. En heel belangrijk; waar hij of zij de energie vandaan haalt om het maximale er uit te halen om een zo mooi en waardevol mogelijk leven te kunnen leiden. Geld en emotie en het DNA van de ondernemer spelen hier onder ander een rol in.

Als Financial Life Planner geniet ik hiervan en ben ik trots op het vertrouwen welke ik krijg van mijn relaties. Daarbij ben ik dan direct bewust van mijn verantwoordelijkheid door het in mij gestelde vertrouwen. Want het is nog al wat.

Waar(om) gaat het mis?

Helaas kom ik in de praktijk nog steeds adviseurs tegen in onder andere de  financiële dienstverlening die ongenadig misbruik maken van dit vertrouwen ten gunste van hun eigen financiële gewin. Ze deinzen er niet voor terug om levenswerken en doelstellingen van hardwerkende mensen in de waagschaal te leggen. Ook al weten zij dat de risico’s van hun advies enorm zijn.

Een voorbeeld uit de praktijk.

Stel je voor. Een zelfstandig werkende  interim manager wordt ingehuurd door  een grote Nederlandse verzekeraar en krijgt de opdracht om te beoordelen of er een volmacht kan worden afgegeven aan assurantie adviesorganisaties of te bewaken dat reeds aangesloten adviesorganisaties financieel gezond zijn.  Met andere woorden, of het verantwoord is voor deze verzekeraar om met een nieuwe partij in zee te gaan of om een bestaande volmacht te behouden dan wel in te trekken. De interim manager moet hierbij onder andere de financiële positie beoordelen van bedrijven zodat de verzekeraar haar risico’s kan inschatten en eventueel kan inperken. Een grote verantwoordelijkheid want het gaat om grote belangen voor de verzekeraar.

Door zijn opdracht bij de verzekeraar heeft deze interim manager een goed en warm contact met een grote adviesorganisatie (X) gekregen welke al meerdere volmachten heeft. Deze partij (X) had enige tijd geleden al de volmacht van zijn opdrachtgever, de verzekeraar,  gekregen.  Deze adviesorganisatie (X)  neemt veel portefeuilles van andere adviseurs over en is bereidt om hiervoor goed te betalen met als voorwaarde een discutabele financieringsconstructie. Een constructie waarbij het van belang is dat de in te lijven adviesorganisaties (Y)  financieel gezond zijn. En dat is nu net de kwaliteit van deze, betreffende, interimmanager.

Tot zover nog niets aan de hand zou je zeggen, totdat deze interim manager adviesorganisaties (Y) gaat benaderen om hen te bewegen hun bedrijf of portefeuille te  verkopen aan deze bevriende adviesorganisatie (X)  met als een van de argumentaties dat hij uit hoofde van zijn functie bij de verzekeraar deze adviesorganisatie (X) goed kent en dat deze verzekeraar niet voor niets een volmacht aan deze partij (X) heeft verstrekt. Hij was daar zelf bij betrokken, dus dat zit wel goed. Vooral met zijn financiële kennis van zaken.

Tot overmaat van ramp gaat de bevriende adviesorganisatie (X) van de interim manager failliet. Omdat de overnameprijs in termijnen zal worden betaald belanden de adviseurs (Y) welke hun bedrijf of portefeuille hebben verkocht in een netelige en in veel gevallen uitzichtloze situatie. Wat zelfs persoonlijke faillissementen tot gevolg heeft, en helaas nog erger.

Een ding is zeker; de interim manager, welke ook financieel adviseur is, is er niet slechter van geworden. Hij heeft zijn “aanbrengpremie” van zijn bevriende en inmiddels failliete adviesorganisatie (X) wel direct ontvangen. Hij heeft zijn eigen zaakjes wel prima geregeld, alleen jammer dat hij dit niet voor anderen heeft gedaan.  Het bijzondere is dat hij op dit moment nog steeds adviseurs financieel beoordeeld. Laten wij hopen dat hij lering heeft getrokken uit het bovenstaande.

Integriteit en vertrouwen

Wie kun je als adviseur nu echt vertrouwen?  Hoe kom je erachter dat jouw adviseur integer is. En geen dubbele agenda heeft.  Met name als het om advies gaat over hetgeen  je enorm dierbaar is! Hoe selecteer je jouw adviseur?

Vraag je adviseur eens naar zijn eigen levensplan en visie. Waarom is hij of zij eigenlijk adviseur? En hoe ver is deze adviseur zelf ten aanzien van  zijn eigen levensplan gegaan. Wat heeft hij allemaal zelf meegemaakt en hoe kijkt hij tegen dergelijke zaken aan. Het zou bijna een sollicitatie traject kunnen of moeten worden. Als je praat over je levenswensen, je dromen, je doelstellingen en je financiën, is een goede relatie met elkaar essentieel. Zo krijg je advies zoals een adviseur het zijn of haar eigen beste vriend zou geven.

Probeer ook te leren van ervaringen van andere mensen. Dit kan via internet, via familie,  vrienden of collega’s.

Indien jouw adviseur een gecertificeerde Financial Life Planner is heb je de zekerheid dat hij of zij echt diep is gegaan ten aanzien van zijn eigen bewustwording en levensplan. Hij of zij kent zijn eigen emotie ten aanzien van geld en weet wat dit met mensen doet. Uiteraard is dit niet te toetsen, maar ga hierbij ook uit van je onderbuik gevoel! Vaak een goede raadgever. Een gecertificeerd Financial Life Planner vind je https://www.vlpn.nl/#vind-uw-life-planner

 

It is all about the Financial Life Planner!

Dennis Homan RLP

 

Life Planning goes FFP!

De kracht van verandering in het leven van lifeplanner Marc Wilhelmus   ‘We praten vaak over geld, maar niet over het leven erachter’ Marc Wilhelmus maakte …

Lees meer

Life Planning verlengt leven

Onlangs werd ik getipt om een you tube TEDeX filmpje te bekijken. We hebben in een eerder blog al gesproken over de top 5 spijtbetuigingen …

Lees meer

life planning op, in en na de vakantie

De vakantiemaanden zijn alweer voorbij. Voor elk mens een tijd van ontspannen, bijkomen en genieten van een lekker zonnetje. Alhoewel de zon er niet voor iedereen …

Lees meer

Geld maakt gelukkig!

Geld maakt gelukkig! In tegenstelling tot het gezegde maakt geld wel gelukkig. Volgens wetenschappers in het WorldBookOfHappiness van LeoBormans is geld een van de 7 …

Lees meer

Waar zitten jouw kansen met Life Planning?

Onrust Je hebt het voor elkaar. Een goede carrière, voldoende geld, een mooi huis en – eindelijk – het gevoel van zekerheid. Heb je alles? …

Lees meer

Couples in retirement

By HARRIET EDLESON  AUG. 15, 2014 Great New York Times article about LifePlanning with RLP® Reed Fraasa LIKE many couples, Patrick Thaller and his wife, Kathi, had …

Lees meer