Tijd, geld en mensen in nood.

Logo_groot

Tijd, geld en mensen in nood.

happy familie2

Tijd, geld en mensen in nood zijn onvergelijkbare begrippen en heel lastig tegen elkaar af te wegen.
Een voorbeeld dat me hierover aan het denken heeft gezet gaat over Martine, een vrouw die een jaar geleden is afgestudeerd als dominee. Ze is opgeleid als verpleegkundige maar wilde graag meer voldoening en op een andere manier iets kunnen betekenen voor mensen. Nadat haar 3 kinderen allemaal naar de basisschool waren, is ze theologie gaan studeren en heeft van haar man en kinderen de ruimte gekregen om de studie en vooral haar scriptie te voltooien.

Ze kan haar passie nu helemaal kwijt door te vertellen van haar geloof, mensen te steunen in hun geloof, maar ook gewoon door er te zijn voor mensen en naar mensen te luisteren.

Een full-time baan als dominee is voor haar nog niet aan de orde. Enerzijds omdat kerken nog maar weinig full-time plaatsen beschikbaar hebben en anderzijds wil ze er graag zijn om haar kinderen op te voeden, te zien opgroeien en door de middelbare school te loodsen.

Hoe ziet nu haar werk eruit? Ze krijgt uitnodigingen om te preken, op zondag of bij uitvaarten en er zijn mogelijkheden van vervanging van predikanten en geestelijk verzorgers.

Waar ze nu tegenaan loopt is dat ze voor 16 uur betaald krijgt en daarvoor ca. 40 uur werk doet, waarbij haar privé leven in de knel komt. Dit komt doordat het werk gewoon meer is dan de 16 uur die de kerk wil betalen, doordat ze vindt dat ze nog een beginnende dominee is en ervaring op moet doen en door allerlei hulpvragen van mensen in nood waar ze geen nee tegen mag/kan zeggen.

Tijd, geld en mensen in nood zijn allemaal belangrijk, ze zijn onvergelijkbaar maar moeten wel samenwerken. Ik zal ze hieronder apart behandelen.

Tijd:
Martine verdeelt haar tijd over werk, studeren, haar gezin, hardlopen voor ontspanning en om fit te blijven en vrijwilligerswerk. Doordat ze haar werk erg waardevol vindt, er steeds een beroep op haar wordt gedaan, ze haar gezin voor zichzelf laat gaan, wordt haar leven behoorlijk zwaar.

Geld:
De kerken staan onder budgettaire druk door een afnemend aantal leden. Er wordt geprobeerd minder te betalen, terwijl hetzelfde werk gedaan moet worden met minder mensen. Of eigenlijk, doordat de kerkelijke gemeente vergrijst, zou er meer werk gedaan moeten worden.
Martine is een afgestudeerde professional die in staat is de door de kerk gewenste baan van dominee in te vullen tegen een “markt”conforme beloning. In die zin wijkt deze baan/arbeidsovereenkomst niet af van elke willekeurige andere baan. Het is de bedoeling van de samenleving om door werk in je eigen levensonderhoud en dat van je gezin te kunnen voorzien.

Mensen in nood
Martine krijgt veel vragen vanuit de kerk om bij mensen op bezoek te gaan in noodsituaties. Iemand is van de trap gevallen, is ernstig ziek, iemands kind, vader of moeder is overleden of ligt op sterven en meer heel ernstige dingen. Dit kun je niet inplannen en ze vindt het belangrijk dat ze er op zo’n moment is.

In de visie van Eengoedleven.nu bestaat een goed leven, uit een combinatie van Doen, iets nuttigs doen voor jezelf of een ander – Zijn, op een plek zijn waar je jezelf kunt zijn en – Fun, tijd voor plezier in je leven.

Bij Martine ligt het zwaartepunt nu in de categorie Doen.

Om wat meer balans in haar leven te krijgen zou ze zichzelf een aantal vragen kunnen stellen:
Hoe belangrijk is het voor mij om zelfstandig in een deel van ons gezinsinkomen te voorzien?
Door het aantal uur dat ik werk, verdien ik nu veel minder dan het minimum uurloon. Hoeveel wil ik minimaal verdienen?
Krijg ik energie van mijn werk? Of vanaf welk moment krijg ik geen energie meer van mijn werk?
Kan ik door meer te werken, belangrijke ervaring op doen voor toekomstig werk?
Vind ik het belangrijk dat ik gewaardeerd word en zo ja, gebeurt dit ook?
Hoeveel tijd ben ik extra kwijt aan mijn werk, dat ten koste gaat van gezinstijd, ontspanning, fit blijven en fun, zoals reistijd, e-mail, telefoontjes?
Hoeveel tijd heb ik nodig om er te zijn voor mijn gezin, hoeveel tijd voor mezelf?
Hoeveel mensen in nood (van de duizenden in de wereld, Amsterdam of naaste omgeving) wil ik helpen of kan ik er per week bij hebben? Of kunnen zij door anderen net zo goed geholpen worden?

Deze vragen gelden niet alleen voor dominees, maar voor iedereen. De antwoorden kun je alleen zelf geven, want voor iedereen wegen andere dingen zwaarder. Iedereen is uniek. Wat past het beste bij jou?

Eengoedleven.nu 2-2-2014
Cees Bol

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on whatsapp

Life Planning goes FFP!

De kracht van verandering in het leven van lifeplanner Marc Wilhelmus   ‘We praten vaak over geld, maar niet over het leven erachter’ Marc Wilhelmus maakte …

Lees meer

Life Planning verlengt leven

Onlangs werd ik getipt om een you tube TEDeX filmpje te bekijken. We hebben in een eerder blog al gesproken over de top 5 spijtbetuigingen …

Lees meer

life planning op, in en na de vakantie

De vakantiemaanden zijn alweer voorbij. Voor elk mens een tijd van ontspannen, bijkomen en genieten van een lekker zonnetje. Alhoewel de zon er niet voor iedereen …

Lees meer

Geld maakt gelukkig!

Geld maakt gelukkig! In tegenstelling tot het gezegde maakt geld wel gelukkig. Volgens wetenschappers in het WorldBookOfHappiness van LeoBormans is geld een van de 7 …

Lees meer

Waar zitten jouw kansen met Life Planning?

Onrust Je hebt het voor elkaar. Een goede carrière, voldoende geld, een mooi huis en – eindelijk – het gevoel van zekerheid. Heb je alles? …

Lees meer

Couples in retirement

By HARRIET EDLESON  AUG. 15, 2014 Great New York Times article about LifePlanning with RLP® Reed Fraasa LIKE many couples, Patrick Thaller and his wife, Kathi, had …

Lees meer