Van pensioenvraag naar Financial Life Planning

Logo_groot

Van pensioenvraag naar Financial Life Planning

IMG_0934

Van concrete pensioenvraag naar Financial Life Planning

Robert (61 jaar, onderhoudsmonteur) en Liesbeth (59 jaar, verpleegkundige) hebben 1 dochter
(32 jaar/ZZP’er) en vroegen mij om pensioenadvies omdat ze wilden weten wanneer ze met pensioen kunnen gaan en of ze dan voldoende inkomen hebben. Zij waren heel sceptisch over financiële dienstverleners omdat ze bedrogen waren met een woekerpolis en de Legio Lease Affaire, waarmee ze € 15.000,- van hun zuur verdiende spaargeld kwijtraakten. Ze zijn spaarders maar werden verleid door de financiële wereld en in de hausse van de 2e helft van jaren 90 gingen zij hierin mee.

Levenswensen

Ik vroeg wat ze zich voorstelden bij hun pensioen. “Wat gaan jullie doen met al die vrije tijd die jullie  krijgen?” Robert vertelde mij meer tijd te gaan besteden aan zijn hobby gitaar spelen (eindelijk les nemen!) en veel filosofische/historische boeken lezen, meer sporten en samen met Liesbeth wilde hij 4 stedentrips per jaar maken. Liesbeth zou een taalstudie gaan doen en veel meer tijd met haar naaiatelier (hobby) bezig zijn, 3 keer per week zwemmen en samen historische steden bezoeken.

Eigen kracht activeren

Ik vroeg naar de kernwaarden in hun leven, waar ze voor staan en hoe ze opgegroeid zijn. Robert en Liesbeth staan voor eerlijkheid, geven in plaats van nemen, als je wat wilt bereiken zul je ervoor moeten werken en geluk zit voor hen in eenvoud en kleine dingen. Robert zei: “had ik maar bestaat niet”. Ik zei: “waarom neem je nu dan geen gitaarles”. “Ja, ik kom daar niet aan toe”, zei Robert. “Maar als je dit zo graag wilt en je zegt zelf “had ik maar bestaat niet”, dan moet je dit gewoon doen, toch?” Het was stil, maar ik zag dat hij het met me eens was. Liesbeth wilde eindelijk die historische stedentrips gaan inplannen. “Waarom niet nu? Wie maakt jou wijs dat dit nu niet kan?” zei ik. Hier speelde haar faalangst, een pijnmoment uit haar jeugd (opgegroeid in Duitsland na WO II/zij “was maar een meisje”) waardoor ze niet mocht studeren en pas na haar 40e de HBO Opleiding afmaakte. Toen ze vertelde waar dit vandaan kwam werd haar zelf duidelijk dat ze zich veel te druk maakt over dingen die buiten jezelf staan. “Maak je alleen druk over datgene wat je kunt beïnvloeden”, zei ik. Na het 1e gesprek van 2,5 uur gaf ik hen een paar vragen mee en nam zelf hun financiële gegevens mee.

Life Planning

In het 2e gesprek hebben we samen de vragen behandeld en 3 prioriteiten benoemd die zij wilden gaan doen (dat was mijn insteek,financiële belemmeringen lossen we later op): 1. Liesbeth gaat een stedentrip actieplan maken (samen op 1) dat dit jaar ingaat. 2. Robert gaat direct gitaarles (privé op 1) nemen op zijn vaste donderdagavond (vrienden) en 3. Liesbeth gaat op haar vrije dag de gewenste taalstudie (privé op 1) doen. Dit plan is financieel onderbouwd met een budget per week en hun activiteiten zijn vastgelegd via een vaste weekindeling en actieplan voor het 1e jaar (dat ik bewaak) en dit plan is direct uitgevoerd! Robert en Liesbett beseften dat wachten tot hun pensioen geen zin heeft maar iemand moest hen tot dit inzicht laten komen. Door hun financiële gegevens (inkomsten/ uitgaven, bezit/schulden) in een digitaal overzicht te zetten konden we het weekbudget (€ 500,-) direct in het 2e gesprek berekenen. Dat ondersteunde hun daadkracht enorm na het 2e gesprek.

Financiële Planning

Hun pensioen is na het actieplan besproken in het 3e gesprek. Er bleek, door levensvragen te stellen en het actieplan op te stellen, ook een sterke ambitie te zijn eerder te stoppen met werken. Door een dag minder te werken, met deeltijdpensioen te gaan en gebruik te maken van de fiscaal gunstige pensioenregels, is dat gelukt. Door spaargeld deels te investeren in aanvullend pensioen is extra pensioeninkomen opgebouwd. Robert en Liesbeth leven nu veel bewuster en doen wat ze willen, binnen hun kernwaarden en budget per week.

Stel niet uit tot later

Een jaar later kreeg Robert een herseninfarct en hoewel hij gelukkig helemaal hersteld is, deed dit hem eens te meer beseffen dan je niet moet wachten tot morgen met de dingen die je vandaag wilt doen. Zij doen nu ook vrijwilligerswerk en geven terug aan de maatschappij wat zij van de gemeenschap hebben gekregen. Zij geven “geen brood maar graan aan de mensen om zelf brood te maken”. Geld is geen belemmering als je jouw talent benut, durf te leven als jouw gezondheid dit toestaat.

Kennis maken?

Vind hier uw Financial Life Planner https://www.vlpn.nl/onze-life-planners/

Door Peter Boekema.

Life Planning goes FFP!

De kracht van verandering in het leven van lifeplanner Marc Wilhelmus   ‘We praten vaak over geld, maar niet over het leven erachter’ Marc Wilhelmus maakte …

Lees meer

Life Planning verlengt leven

Onlangs werd ik getipt om een you tube TEDeX filmpje te bekijken. We hebben in een eerder blog al gesproken over de top 5 spijtbetuigingen …

Lees meer

life planning op, in en na de vakantie

De vakantiemaanden zijn alweer voorbij. Voor elk mens een tijd van ontspannen, bijkomen en genieten van een lekker zonnetje. Alhoewel de zon er niet voor iedereen …

Lees meer

Geld maakt gelukkig!

Geld maakt gelukkig! In tegenstelling tot het gezegde maakt geld wel gelukkig. Volgens wetenschappers in het WorldBookOfHappiness van LeoBormans is geld een van de 7 …

Lees meer

Waar zitten jouw kansen met Life Planning?

Onrust Je hebt het voor elkaar. Een goede carrière, voldoende geld, een mooi huis en – eindelijk – het gevoel van zekerheid. Heb je alles? …

Lees meer

Couples in retirement

By HARRIET EDLESON  AUG. 15, 2014 Great New York Times article about LifePlanning with RLP® Reed Fraasa LIKE many couples, Patrick Thaller and his wife, Kathi, had …

Lees meer