“Status” Quo? Een doorbraak in financieel gedrag

Logo_groot

“Status” Quo? Een doorbraak in financieel gedrag

Wilhelmus foto

 

Hoe krachtig financial life planning kan zijn, zal ik laten zien in de volgende praktijksituatie.

Succesvol manager

Jurgen, 66 jaar, was een succesvolle manager in de publieke sector en heeft vaak managementfuncties bekleed. Gedreven door doelen bracht dit hem in zijn leven tot nu toe erg veel en ook financieel hadden ze het tot nu toe goed. Hij genoot van het succes en zijn omgeving zag in hem een energieke man van hoge statuur.  Hij was naast zijn drukke baan ook nog actief in tal van verenigingen en ook bij de tennisclub kwam hij regelmatig als graag geziene gast.

Zijn kinderen zijn volwassen, werken en hebben het allemaal goed. Een zoon van 37 en twee dochters van 36 en 32. Moeder Judie (63) zorgde vroeger voor het gezin en was parttime bibliothecaresse.

Haar man regelde alle financiën

Ze hadden ook een appartement in Griekenland, met een mooi uitzicht gekocht jaren geleden. De woning waar ze nu woonden was ook prachtig. De woning in Nederland was wel erg groot en met hoge onderhoudskosten. Dus hadden ze besloten het te verkopen. Het stond nu al drie jaar te koop. Zonder succes tot nu toe.  Een paar bezichtigingen maar in al die tijd.Haar man regelde alle financiën en dat ging hun hele leven al goed. Het nieuwe appartement wat ze eerder al hadden gekocht, was klaar en volgens haar man konden ze er niet in, omdat er nog zaken geregeld moesten worden met de keuken, de Vereniging van Eigenaren en de badkamer. Ze maakte zich hier wel zorgen over, maar haar man had alles onder controle zei hij.  Het gaf haar geen goed gevoel, maar dat liet ze niet aan haar man merken.

Strategie

Waar ze niet helemaal van op de hoogte was, is dat op de eigen woning een erg hoge hypotheek rustte en ook het nieuwe appartement was gefinancierd. Hans heeft regelmatig overleg met de bank gehad en nu bleek, dat hij de lasten niet meer kon betalen. Nu zijn pensioeninkomen fors lager was, ging het mis. Hij reageerde uiteindelijk niet meer op verzoeken van de bank om te overleggen en een plan op te stellen. De kop in het zand steken strategie. De strategie werkte in eerste instantie, tot zijn zoon en vrouw er op het laatst achter kwamen, toen de bank hem een keer belde en zijn vrouw aan de telefoon kreeg.

Achterstanden

De bank gaf aan dat ze een afspraak wilden maken om alle achterstanden op de hypotheek door te nemen….. Het was alsof het niet waar was…… Ze wist niet wat ze hoorde en was erg emotioneel. Toen haar man die dag van de tennisochtend terugkwam  was ze furieus!  Jurgen ging verbouwereerd zitten. Hij vertelde dat ze in zwaar weer zaten en de lasten al ruim drie maanden niet meer kon opbrengen. Hij wist even niet meer wat te doen en liet alles maar op z’n beloop. Hoe kon haar man, die altijd zo doelbewust was, volledig de draad kwijt raken? Toen de rust enigszins was weergekeerd, pakte ze zelf het initiatief en via via kwam ze in aanraking met een financial life planner.

De financial life planner en een doorbraak in financieel gedrag

De financial life planner, maakte een afspraak met de twee en wist Jurgen in te laten zien, waar hij mee bezig was en dat deze strategie geen zin had: hij zette immers alles op het spel! Jurgen ging na een paar gesprekken met zijn life planner om de tafel met zijn gezin en informeerde iedereen over de situatie.

Hij was gedreven door zijn status en wilde niet dat zijn omgeving zou zien, dat ze in de problemen zaten.  Hij ging erg ver om dit vol te houden, totdat hij het inzicht kreeg, dat dit niet de weg was. De verandering in zijn gedrag kwam, toen hij inzag waar hij mee bezig was. Hij kwam daarna direct in actie.

Er werd uiteindelijk een nieuwe (financiële) strategie bedacht, het appartement werd snel opgeleverd  en ook de grote woning werd uiteindelijk verkocht. Jurgen en Judie wonen nu in het appartement en zijn vaak bij de kinderen. In  Griekenland genieten ze nu volop van de zon en van hun pensioen.

Inzicht in financieel gedrag en iemands financiële persoonlijkheid kan voor een forse doorbraak zorgen! Een financial life planner kan daarbij helpen.

Meer weten? kijk dan verder op onze site vlpn.nl

 

 

 

Life Planning goes FFP!

De kracht van verandering in het leven van lifeplanner Marc Wilhelmus   ‘We praten vaak over geld, maar niet over het leven erachter’ Marc Wilhelmus maakte …

Lees meer

Life Planning verlengt leven

Onlangs werd ik getipt om een you tube TEDeX filmpje te bekijken. We hebben in een eerder blog al gesproken over de top 5 spijtbetuigingen …

Lees meer

life planning op, in en na de vakantie

De vakantiemaanden zijn alweer voorbij. Voor elk mens een tijd van ontspannen, bijkomen en genieten van een lekker zonnetje. Alhoewel de zon er niet voor iedereen …

Lees meer

Geld maakt gelukkig!

Geld maakt gelukkig! In tegenstelling tot het gezegde maakt geld wel gelukkig. Volgens wetenschappers in het WorldBookOfHappiness van LeoBormans is geld een van de 7 …

Lees meer

Waar zitten jouw kansen met Life Planning?

Onrust Je hebt het voor elkaar. Een goede carrière, voldoende geld, een mooi huis en – eindelijk – het gevoel van zekerheid. Heb je alles? …

Lees meer

Couples in retirement

By HARRIET EDLESON  AUG. 15, 2014 Great New York Times article about LifePlanning with RLP® Reed Fraasa LIKE many couples, Patrick Thaller and his wife, Kathi, had …

Lees meer